UdangLipan. Powered by Blogger.

Thursday, December 17, 2009

Sotong Masak Cili Api.

Resepi ni cheq dapat melalui email, kebetulan sotong masak cili api memang kegemaran keluarga cheq, selalu juga buat tapi kali ini nak try cara lain pula, maklumlah cara masakan setiap orang berlainankan.

Jadi untuk resepi masakan hari ni, toksah pening kepala dok pikiaq nak masak apa? Hangpa pi beli sotong sekilo dan semua bahan-bahannya, kita pakat ramai-ramai makan lauk sotong hari ni...


Bahan-Bahan:
250 gm sotong ~ potong bulat
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
4 ulas bawang merah @ 1/2 biji bawang besar ~ ditumbuk
10 ( kurang @ lebih ) cili api ~ di tumbuk
1 biji bawang besar ~ belah 8
1 biji tomato ~ potong dadu
1 sudu sos tiram
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga agak garing.
Kemudian masukkan tomato dan sos tiram.
2. Masakkan tomato sehingga masak dan masukkan sotong, kacau rata.
3. Masukkan bawang besar dan perasakan dengan garam dan gula.
4. Kacau 2-3 minit dan bolehlah diangkat.

Untuk mendapatkan resepi resepi masakan, hangpa layari di sini.

Biasalah orang pompuan kalau tak melibatkan resepi masakan dalam kehidupan seharian, maknanya tak makanlah suami dan anak-anak kita.

Selamat mencuba.

1 comments:

Post a Comment

Sukahati hangpa nak tulih apa pun, Jangan dok maki hamun mencarut cukuplah, hangpa semua dah besaq panjang takan nak kena ajaq kot, boleh pikiaq kot nooo...

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP