UdangLipan. Powered by Blogger.

Saturday, December 11, 2010

Awat Keturunan Syed/Sharifah Ni Mulia Sangatkah?

SAYA mengenali seorang wanita berketurunan Syed/Syarifah. Saya berniat mendirikan rumah tangga dengannya, tetapi mendapat tentangan keluarganya kerana berpendapat keturunan mereka tidak boleh berkahwin dengan orang biasa. Mereka mengatakan keturunan mereka mendapat keistimewaan di akhirat nanti dan akan diasingkan daripada orang biasa.

Mereka tidak mahu memutuskan nama Syed itu kerana percaya anak cucu mereka tidak akan dapat bersama mereka di akhirat nanti. Bagaimana mahu membetulkan kembali kepercayaan mereka yang mengamalkan perkara ini?

JOE
Selangor
Saya cukup menyampah dengan manusia yang pentingkan gelaran dan darjat, awat mulia sangat ka gelaran depa tu. Kalau bangga dengan gelaran, amalan dan taqwa ikut sunnah dan quran... Alhamdulillah.

Kalau setakat muliakan gelaran tapi kelakuan dan perangai mengalahkan mat saleh, tonggang arak, kaki betina, judi dan banyak lagi perkara mungkar yang depa lakukan, muliakah gelaran depa tu? Jangan kata Nabi nak mengaku keturunan, Baginda SAW nak mengaku umat pun dah tentu jauh sama sekali.

Di Mashyar nanti Allah tak tanya hangpa yang ada gelaran Syed/Sharifah keturunan atau susur galur dari keturunan Nabi atau tidak. Yang ditanya adalah AMALAN selama hangpa hidup di dunia, toksahlah hangpa nak bangga sangat dengan gelaran Syed/Sharifah hangpa tu.

Lagipun gelaran Syed/Syarifah takdak jaminan Syurga seperti sahabat2 baginda. Ada ka hangpa pernah terbaca atau terjumpa di mana-mana tertulis nama Nabi SAW bermula dengan Syed Muhammad...? Takda kan....

Jadi buat manusia yang ada gelaran Syed/Syarifah termasuk jugaklah yang ada gelaran Raja ka..., sultan ka...? dan apa saja.... toksah dok perasan diri hangpa tu mulia sangat.

Allah menilai kemulian hambaNYA dengan Iman dan Taqwa... sedaq diri tu sikit.

Update dengan Video klip ini;

116 comments:

Post a Comment

Sukahati hangpa nak tulih apa pun, Jangan dok maki hamun mencarut cukuplah, hangpa semua dah besaq panjang takan nak kena ajaq kot, boleh pikiaq kot nooo...

Subscribe to updates

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP